Норка Moderator
Брой мнения : 101 Points : 182 Join date : 08.02.2010 Age : 28
| Заглавие: Здравословното хранене – много приказки, малко действия Пон Фев 15, 2010 9:17 pm | |
| Това установил британският диетолог Майкъл Полън, който се опитва от дълги години да формулира приблизителни норми за здравословно хранене.
Здравословно хранене Колкото е по-бял хлябът, толкова е по-вреден. Бялото брашно действа на обмяната на веществата почти като чистата захар. Затова не е изненадващо, че многобройните изследвания потвърдиха ползата от черния хляб: хората, които ядат основно изделия от пълнозърнести култури, живеят по-дълго и боледуват по-малко.
Не яжте сухи закуски, които оцветяват млякото или водата. Смята се, че е най-полезно да се закуси с мюсли и подобни изделия за бързо приготовление.
Внимание: ако при смесването с течност – вода или мляко – тези продукти променят цвета си, те са пълни с вредни добавки, захар и при обработката си са загубили всичките си полезни свойства.
Не яжте храни, на които бабите ви не биха се доверили. Хранителната промишленост непрекъснато се развива, в резултат на което щандовете са отрупани с продукти, за които нашите предци не са и сънували. Въпреки, че много от тези продукти ни привличат, те не влияят добре на организма. За да изпразнят портфейлите на клиентите, производителите използват слабостта им към повече захар, мазнини и сол. От гледна точка на еволюцията, такава храна е напълно противоестествена за хората. В крайна сметка най-вредни са тези продукти, с чиято обработка съвременните технолози са се занимавали най-много. Яденето трябва да засища глада, а не да е средство срещу скука. Много често не ядем само от глад, а от скука, от притеснение, за да запълним времето си и даже просто за удоволствие. Съвременният човек похапва нещо сладко или мазно и дъвче непрекъснато, без изобщо да е гладен. Храната трябва да е разноцветна. Старайте се да сервирате в чинията си продукти с поне 4 различни цвята. Най-ярките естествени цветове имат пресните плодове и зеленчуци /но не и месото и хлябът/.
Здравословно хранене Освен това психолозите твърдят, че само един поглед върху богатството на цветове в чинията помага за утоляването на глада. Същевременно различните плодове и зеленчуци доставят равномерно всички необходими за организма полезни вещества и предпазват от болести.
Храните с дълъг списък на състава им върху етикета не са най-доброто.
Колкото повече съставки има в продукта, толкова по-голяма е неговата обработка. А това означава, че той съдържа консерванти, подсладители, овкусители, ароматизатори и други ненужни на организма вещества.
Ако прочетете на етикета на продукта сложни и непонятни съставки, не го купувайте. След като не слагате в домашно приготвените храни такива неща, не допускайте хитрите производители да ви пробутват в яденето всичките тези непознати съставки. Те се стараят да продължат срока на годност на продуктите си и да направят външния им вид по-привлекателен, а вашият интерес е да изберете продукти, които не са безполезен товар за стомаха ви. Избягвайте най-рекламираните продукти в магазина. Повечето супермаркети излагат на най-видните щандове обработените продукти – замразени, обогатени, бързоразтворими и т.н. Яжте храни, приготвени чрез подкваса и ферментация. Включете в менюто продукти, които вече са били частично преработени от гъби и бактерии. Такива са киселото мляко, сиренето, соевият сос и др. Не всичко мазно е вредно. Пържените тестени изделия и чипсът са едно нещо, а мазната риба /сьомга, скумрия, аншоа/ – съвсем друго. Мазнината на рибата е богата на необходими киселини, които са полезни за сърцето, нервната система и кръвоносните съдове. Не яжте храни, които не се развалят дълго време. Дългият срок на годност на продуктите по правило говори за по-голяма степен на обработка, което означава намаляване на тяхната хранителна стойност. Те са пълни с консерванти и други химикали: изключение правят продуктите, получени чрез ферментация – като виното и меда, който може да се съхранява с десетилетия. Не се предоверявайте на обезмаслените храни. Липсата на мазнини в даден продукт съвсем не означава, че той е полезен. Бързите въглеводороди също допринасят за трупането на килограми.
Здравословно хранене - риба Впрочем, много от нискомаслените и обезмаслените храни /като сухите закуски и сладоледа/, съдържат много захар. Такива продукти трудно засищат и в крайна сметка общата калоричност на тези “диетични” блюда може би е по-висока, отколкото на техните високомаслени аналози. Не яжте бързо. 20 минути са необходими на мозъка, за да схване, че сте се нахранили и да изпрати съответния сигнал на стомаха. Така че, колкото по-бавно ядете, толкова по-бързо ще се нахраните.
Нещо за бульоните. Месният бульон не е за препоръчване. Според лекарите, в него са извлечени най-вредните вещества от месото, сред тях и тежката животинска мазнина. Точно тя допринася за повишаването на холестерола в кръвта, затлачването на кръвоносните съдове и инфарктите. Затова пък зеленчуковият бульон е нещо съвсем различно. При варенето в него се извличат много хранителни съставки, затова той никога не трябва да се изхвърля. Купете си по-малки чинии. Британско изследване с участието на няколкостотин доброволци показа, че след като започнат да се хранят в чинии с по-малък диаметър, хората започват да ядат средно с 22% по-малко. Съобразявайте се с местните традиции. Дълго може да се спори коя национална кухня е по-здравословна, но истината е, че всяко традиционно хранене е значително по-полезно от преобладаващото в съвременния живот – сандвичи, хамбургери, пържени пилешки крилца и газирани напитки. Според повечето диетолози, най-правилно е в храненето да се придържаме към местната традиционна кухня. Никога не яжте до насита. Мозъкът не разбира веднага, че стомахът е пълен. Спрете да се храните, когато вече не изпитвате глад и след 15-20 минути ще се почувствате напълно сити. Не яжте на крак от уличните павилиони. Почти всички продукти, които се продават на улицата, са пълни с концентрати, вредни мазнини и са бедни на полезни хранителни вещества. Хранете се в компания. Няколко изследвания показаха, че когато човек се храни сам, поема повече храна, отколкото ако има компания. Обедът със семейството или приятели и колеги не е безсловесен процес на запълване на стомаха, а ритуал със своите правила и ограничения. Изделията, които се назовават на всички езици еднакво, най-често не са храна. Става дума за бигмак и чипс. Пицата и пастата например са съвсем друго нещо, за тях има думи в различните езици – макарони, фиде, пити и т.н.
Здраволсловно хранене - пиле Не се отказвайте напълно от „забранените” храни.
Няма нищо лошо в това понякога да се поглезим с нещо сладко или с някакво пържено месо. В края на краищата, животът би бил скучен и безрадостен, ако се състоеше само от ограничения.
Но нека шоколадовата торта да се яде на празници. Иначе със сладкишите се свиква както с дъвката и освен че човек не може да им се наслади истински, вероятно ще натрупа килограми.
Понякога правилата трябва да се нарушават.
Никоя крайност не е добра. Стриктното спазване на здравословния начин на хранене може да повлияе отрицателно на психиката, да прибави стресове, а оттук и проблеми със здравето. С други думи, всичко трябва да се прави с мярка, но както е казал Оскар Уайлд, и спазването на мярката – също. | |
|
Administrator Administrator
Брой мнения : 106 Points : 100224 Join date : 06.02.2010
| Заглавие: re: Пон Фев 15, 2010 9:38 pm | |
| От този текст, най много ми хареса заглавието ти. Кратко, точно. Наистина хората само говорят, а не върьшат това което трябва ! | |
|